POSETA UČENIKA OŠ „JOVAN POPOVIĆ“ TOPLOTNOM IZVORU „JUG“

Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad je u sredu, 4. maja 2016. godine, u okviru akcije „Otvorena vrata“, organizovalo posetu učenika šestog razreda Osnovne škole „Jovan Popović“ Toplotnom izvoru „Jug“.

Učenici su zajedno sa nastavnicima tehničkog vaspitanja Radmilom Kovačević i Borkom Brkićem obišli postrojenje Toplotnog izvora „Jug“, koji snabdeva toplotnom energijom deo grada u kome se nalazi i njihova škola. Inženjeri Novosadske toplane su proveli učenike kroz pogon i objasnili im kako se proizvodi toplotna energija, pokazali gde ona nastaje i na koji način stiže do krajnjih korisnika. Osim što su ih edukovali o tome kako Novosadska toplana greje objekte svojih korisnika, inženjeri su razgovarali sa njima i o energetskoj efikasnosti – šta je to energetska efikasnost, koliko je ona danas značajna i na koji način se čuva toplotna energija u stanovima i razvija svest o čuvanju energije.

Na kraju posete jedan od učenika Luka nam je izneo svoje utiske: „Objasnili su nam kako funkcioniše toplana, za šta služe cevi i kako se snabdeva grad grejanjem. Ja sam očekivao da u toplani ima puno cevi, što i jeste tako, ali nisam baš znao kako toplana izgleda unutra. Bilo mi je jako zanimljivo i voleo bih da dođemo ponovo.“ Njegov drugar Aleksa dodaje: „Dosta je zanimljivo i bilo bi dobro da češće idemo u ovakve posete. Zanimljivo je znati odakle dolazi voda u radijatore, kako se reguliše temperatura i kako se grad snabdeva grejanjem. Očekivao sam ovako nešto, ali sam zamišljao da je toplana veća.“