Akcija „Otvorena vrata Novosadske toplane“

UČENICI OŠ „DUŠAN RADOVIĆ“ NAUČILI KAKO NASTAJE GREJANjE

     Vrata nedavno rekonstruisane toplane koja snabdeva toplotnom energijom zgrade, škole, obdaništa i poslovne objekte u istočnom delu grada, bila su širom otvorena za učenike drugog razreda OŠ „Dušan Radović“, 22. januara 2016. godine, kako bi im se predstavila jedna od najvažnijih komunalnih delatnosti u gradu u kom žive.

Poseta ucenika OS D. Radovic TO Istok

 

Učenici su sa šlemovima na glavama, baš kao i radnici Toplane, predvođeni inženjerkom, rukovodiocem Odeljenja za proizvodnju toplotne energije, Aleksandrom Lukić obišli novo postrojenje, gde im je ona, nadjačavajući buku kotlova, objasnila kako i gde se proizvodi toplotna energija, kao i kojim putem ona stiže do radijatora.

Tu su se i uverili da je ipak sve pod kontrolom, iako deluje pomalo opasno kada je sve uključeno, i da nema bojazni da će ikome biti hladno ove zime, jer radnici Toplane neprekidno prate na monitoru funkcionisanje svih postrojenja.

Toplanci su iskoristili ovu priliku da porazgovaraju sa učenicima o čuvanju toplotne energije u njihovim domovima i pokažu im kako se koriste izolacione trake koje se lepe na prozore i vrata kako bi se sprečio gubitak toplote, a oni sigurno neće zaboraviti da to prenesu starijima.

Voda se greje kroz velike peći

Jedna od učenica OŠ „Dušan Radović“ je na kraju posete Toplani „Istok“ iznela i svoje utiske: „Zovem se Anja i ovde mi je bilo jako lepo. Volim što sam došla u Toplanu i videla kako nastaje grejanje. Naučila sam ovde da se voda greje kroz velike peći i da posle ta voda ide do stanova i kuća.“

Njen drugar iz razreda Ognjen kaže: „Danas sam naučio da Toplana greje vodu i određuje kojom će brzinom da ide do zgrada i kuća koje greje. A najviše su mi se svidele cevi i pumpe koje su nam pokazali.“

Svoje utiske o onome što su videli na jednom od toplotnih izvora Toplane, učenici su na licu mesta i pretočili kroz crteže, a najuspešniji radovi na temu „Čuvajmo toplotu“ će biti objavljeni u časopisu za decu „Neven“.

Novosadska toplana poziva i ostale njihove drugare iz drugih osnovnih škola da se prijave za učešće u akciji Novosadske toplane Odseku za spoljne odnose, na brojeve telefona 4881-291 i 4881-245.