Адреса
Владимира Николића 1
21000 Нови Сад
Србија

Контакт
Телефон: 420-853, 423-712
Е-mail: osj@nstoplana.rs

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је данас, 15. октобра 2015. године, обишао са сарадницима и директором Новосадске топлане Добросавом Арсовићем реконструисану Топлану „Исток“, која је у недељу, 11. октобра 2015. године, пуштена у рад, када је званично и почела грејна сезона.

Приликом обиласка новог постројења на Топлани „Исток“, градоначелник Милош Вучевић је у обраћању пристуним гостима и представницима медија изнео задовољство успешним почетком грејне сезоне и реализованом великом инвестицијом Новосадске топлане:
Новосадска топлана је успешно кренула у нову грејну сезону. Директор Арсовић и ја смо, имајући у виду временске услове, донели одлуку да грејна сезона ове године крене нешто раније, односно 11. октобра, и према првим подацима које сам добио систем се стабилизовао и све функционише. Наравно да у неким појединачним случајевима има потешкоћа, али генерално је све задовољавајуће и наша Топлана је спремна за предстојећу зиму. Што се тиче Топлане „Исток“, она је нешто што треба да буде понос целог града, а не само Новосадске топлане. Инвестиција у вредности од око 280 милиона динара изведена је у рекордном року између две грејне сезоне. У врло кратком року урађени су веома захтевни и технички и технолошки радови и данас је Топлана „Исток“ доведена на ниво да може на најбољи могући начин да испоручује грејање грађанима у овом делу граду који она покрива. Очекујем да каква год да буде зима, а ја лично навијам да буде што блажа зима са мање падавина и са што вишим температурама, Новосадска топлана буде на висини задатка, као што су Новосађани и навикли. Такође, апелујем на све суграђане да и ми покажемо једну солидарност, будемо економични, штедимо енергију и не луфтирамо баш зими 24 сата, него да водимо рачуна да све то ипак доста кошта.

Директор Новосадске топлане Добросав Арсовић је истакао да је било много разлога за реконструкцију топлане у источном делу града и да је радни век циркулационих постројења 20 година, а на Топлани „Исток“ је било старо више од 30 година. Стога смо сматрали реконструкцију Топлане „Исток“ приоритетом, па смо ову реконструкцију уврстили у КфW Програм „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза ИВ“, у заједничкој реализацији Министарства рударства и енергетике Републике Србије, Града Новог Сада и ЈКП „Новосадска топлана“, образложио је Арсовић и том приликом се захвалио градоначелнику и Граду, као и Министарству рударства и енергетике што су препознали значај овог пројекта за грађане Новог Сада и омогућили Новосадској топлани да га реализује.

Реконструкцијом Топлане „Исток“ обухваћена је изградња циркулационог постројења, постројења за одржавање статичког притиска и допуну система, постројења за хемијску припрему воде, трансформаторске станице, електроенергетске инсталације, система за надзор и управљање и командне сале.
Пројекат је припреман две године и реализован по систему међународних услова уговарања. Ново циркулационо постројење изграђено је на месту старог, због чега је срушен већи део објекта топлане, те је Топлана „Исток“ добила и нови модеран изглед. За свега пет месеци демонтирана је стара опрема, срушен део старог објекта, изграђен нови објекат и монтирана и повезана комплетно нова опрема. Радови у вредности од 2.326.935,98 евра су почели 4. маја, а завршени су 30. септембра.

Уграђена је опрема реномираних европских произвођача и при избору опреме праћени су најновији светски трендови, првенствено према критеријуму енергетске ефикасности. Извођење радова поверено је конзорцијуму на челу са предузећем „ЕНЕРГОТЕХНИКА-ЈУЖНА БАЧКА“, који су чиниле и НС ГРАДИТЕЉ, НС КОНЦЕПТ и ЕНЕРГОМОНТАЖА, док је комплетан пројекат, од идејног пројекта до завршних радова, надзиран од стране стручног тима Новосадске топлане у свему према међународним правилима извођења радова.

Енергетска ефикасност нових пумпних агрегата на овом циркулационом постројењу је око 80%, што је за 15% више у односу на старе агрегате. Уз то су нове циркулационе пумпе опремљене фреквентним регулаторима снаге 4×400 кW, са могућношћу континуалне промене броја обртаја пумпи и енергетском ефикасношћу од 98%. Резултат овако ефикасног електромоторног погона циркулационог постројења ће бити велика уштеда електричне енергије.

Индиректни ефекти реконструкције циркулационог постројења на Топлани „Исток“ су веома значајни, јер се реконструкцијом обезбеђује довољан капацитет пумпи при раду у спрегнутом режиму са „ТЕ-ТО Нови Сад“, задовољавају се задати хидраулички услови, доводи се Топлана „Исток“ у стање предвиђено Концептом развоја Топлификационог система Града Новог Сада, решавају се хидраулички проблеми топлана „Југ“, „Исток“ и „Север“, повећава се расположивост и поузданост самог постројења и Топлификационог система Града, што за резултат има побољшан квалитет испоруке топлотне енергије, и смањују се годишњи трошкови за одржавање.

Ми смо оправдали указано поверење и у рекордном времену, између две грејне сезоне, подигли ново модерно здање са новим постројењем на месту старог. Овом реконструкцијом смо повећали сигурност Топлификационог система Града Новог Сада и побољшали квалитет испоруке топлотне енергије, у шта су све већ могли уверити ових дана корисници наших услуга са топлотног подручја Топлане „Исток“, додао је Арсовић и упознао присутне и са осталим реализованим инвестицијама у овој години: Поред реализације овог значајног пројекта, између две грејне сезоне, реконструисано је укупно 9 км вреловодне мреже, односно замењено 25,5 км вреловодних цеви.
У реконструкцију вреловодне мреже Топлификационог система Града Новог Сада ове године укупно је уложено 433 милиона динара. Из буџета Града издвојено је 178 милиона динара за капиталне инвестиције Новосадске топлане, док је Топлана из сопствених средстава до сада, за реализоване реконструкције у овој години, издвојила 255 милиона динара.

Највећу добробит од реализације свих поменутих инвестиција могу да очекују грађани Новог Сада већ одмах у првим данима грејне сезоне, јер се унапређењем пословања Новосадске топлане унапређује квалитет услуге коју Новосадска топлана пружа, што је Град препознао и подржавањем свих пројеката Новосадске топлане омогућио Новосађанима напредак кроз побољшање квалитета живота.

С поштовањем,

Центар за односе с јавношћу

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *