Адреса
Владимира Николића 1
21000 Нови Сад
Србија

Контакт
Телефон: 420-853, 423-712
Е-mail: osj@nstoplana.rs

ЈКП „Новосадска топлана“ је, с циљем приближавања своје делатности најмлађим Новосађанима, наставило акцију „Отворена врата Новосадске топлане“, у оквиру које су у петак, 22. јануара 2016. године, ученици другог разреда Основне школе „Душан Радовић“ посетили Топлану „Исток“.

Заједно са инжењерима, ученици су обишли постројење недавно обновљене Топлане „Исток“ и имали прилику да на месту где се производи топлотна енергија науче како она настаје и на који начин стиже до крајњих корисника. Инжењери Топлане су им, прилагођено њиховом узрасту, приближили пут топлотне енергије од котлова на топлани до топлих радијатора у домовима.

Инжењери су разговарали са децом и о томе како се чува топлота и шта је то енергетска ефикасност. У времену у коме живимо енергија је дефицитарна и због тога је драгоцена, а једна од мера енергетске ефикасности је и мера чувања топлотне енергије у становима. Навике појединаца се тешко мењају и едукацију треба започети још код деце најмлађег узраста и развијати им свест о чувању енергије. Топлана управо зато користи сваку прилику за едукацију о мерама чувања топлотне енергије.

Једна од ученица ОШ „Душан Радовић“ је изнела своје утиске на крају посете Топлани „Исток“: „Зовем се Ања и овде ми је било јако лепо. Волим што сам дошла у Топлану и видела како настаје грејање. Научила сам овде да се вода греје кроз велике пећи и да после та вода иде до станова и кућа.“ Њен другар из разреда Огњен каже: „Данас сам научио да Топлана греје воду и одређује којом ће брзином да иде до зграда и кућа које греје. А највише су ми се свиделе цеви и пумпе које су нам показали.“

Своје утиске о ономе што су данас видели и научили на Топлани „Исток“, ученици ће исказати кроз цртеже на тему „Чувајмо топлоту“, а најуспешнији ће бити објављени у часопису за децу „Невен“.

Основне школе из Новог Сада које су заинтересоване за учешће у акцији „Отворена врата Новосадске топлане“, детаљније информације могу добити у Одсеку за спољне односе Новосадске топлане, на бројеве телефона: 4881-291 и 4881-245.

С поштовањем,
Центар за односе с јавношћу

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *