Адреса
Владимира Николића 1
21000 Нови Сад
Србија

Контакт
Телефон: 420-853, 423-712
Е-mail: osj@nstoplana.rs

Посета ученика ОШ „Јован Поповић“ топлотном извору „Југ“

Јавно комунално предузеће „Новосадска топлана“ Нови Сад је у среду, 4. маја 2016. године, у оквиру акције „Отворена врата“, организовало посету ученика шестог разреда Основне школе „Јован Поповић“ Топлотном извору „Југ“.

Ученици су заједно са наставницима техничког васпитања Радмилом Ковачевић и Борком Бркићем обишли постројење Топлотног извора „Југ“, који снабдева топлотном енергијом део града у коме се налази и њихова школа. Инжењери Новосадске топлане су провели ученике кроз погон и објаснили им како се производи топлотна енергија, показали где она настаје и на који начин стиже до крајњих корисника. Осим што су их едуковали о томе како Новосадска топлана греје објекте својих корисника, инжењери су разговарали са њима и о енергетској ефикасности – шта је то енергетска ефикасност, колико је она данас значајна и на који начин се чува топлотна енергија у становима и развија свест о чувању енергије.

На крају посете један од ученика Лука нам је изнео своје утиске: „Објаснили су нам како функционише топлана, за шта служе цеви и како се снабдева град грејањем. Ја сам очекивао да у топлани има пуно цеви, што и јесте тако, али нисам баш знао како топлана изгледа унутра. Било ми је јако занимљиво и волео бих да дођемо поново.“ Његов другар Алекса додаје: „Доста је занимљиво и било би добро да чешће идемо у овакве посете. Занимљиво је знати одакле долази вода у радијаторе, како се регулише температура и како се град снабдева грејањем. Очекивао сам овако нешто, али сам замишљао да је топлана већа.“