Адреса
Владимира Николића 1
21000 Нови Сад
Србија

Контакт
Телефон: 420-853, 423-712
Е-mail: osj@nstoplana.rs

Посета ученика ОШ„Милош Црњански“ топлани „Север“

Ученици VI разреда ОШ „Милош Црњански“ су 11. фебруара 2016. године, посетили Топлотни извор „Север“ у оквиру акције „Отворена врата Новосадске топлане“. Заједно са инжењерима Новосадске топлане су обишли постројење реконструисаног и проширеног топлотног извора у северном делу града и том приликом употпунили своје знање о енергији.

Током разговора о енергетској ефикасности, ученицима је предочено да се енергетска ефикасност никако не посматра као штедња енергије, јер штедња подразумева одрицања, док је ефикасна употреба енергије првенствено ствар свести људи и њихове воље за променом устаљених навика и примене неких од енергетски делотворнијих решења, као што је добра изолација у домовима. Како сачувати топлотну енергију применом изолационих трака, ученицима су демонстрирали Топланци на лицу места. Након обиласка постројења, ученици су изнели своје утиске о новим сазнањима, а они који су се препознали на радним задацима у погону, изнели и своје жеље да наставе школовање у некој од стручних школа или факултета како би једног дана били део тима Новосадске топлане.

Огњен, један од ученика задовољан посетом, изнео је и свој најјачи утисак: „Видели смо стари котао, како је било пре две године – годину, и видели смо нови котао“. Он је све другачије замишљао: „Мислио сам онако, нека велика кула и да испарава нешто, неки дим“, додајући да је много тога знао о Топлани и пре посете, али да му је било лепо и да би волео да опет дође.
Његова другарица Милица каже да су из техничког већ учили нешто о енергији, али да је данас ипак још нешто научила: „Било је супер, и искрено, замишљала сам другачије. Мислила сам да ћемо само седети у једној просторији, а баш ми се допада што смо све обишли“. Милици је сада, како каже, потпуно јасно како топлота долази до радијатора и не би имала ништа против да дође опет.
Тијана и Анђела су такође желеле да изразе задовољство поводом обиласка Топлотног извора „Север“. „Погледали смо свакакве машине, гледали смо како то све ради и све нам је објашњено. Сада ми је много јасније како ради грејање“, у даху је рекла Тијана, додавши да мисли да је одлично што су имали прилику да све виде уживо. Анђела је све замислила баш онако како и изгледа: „Углавном сам све већ знала, али сада ми је још јасније када сам све видела“.