Адреса
Владимира Николића 1
21000 Нови Сад
Србија

Контакт
Телефон: 420-853, 423-712
Е-mail: osj@nstoplana.rs

Ученици ОШ „Душан Радовић“ научили како настаје грејање

Врата недавно реконструисане топлане која снабдева топлотном енергијом зграде, школе, обданишта и пословне објекте у источном делу града, била су широм отворена за ученике другог разреда ОШ „Душан Радовић“, 22. јануара 2016. године, како би им се представила једна од најважнијих комуналних делатности у граду у ком живе.

Ученици су са шлемовима на главама, баш као и радници Топлане, предвођени инжењерком, руководиоцем Одељења за производњу топлотне енергије, Александром Лукић обишли ново постројење, где им је она, надјачавајући буку котлова, објаснила како и где се производи топлотна енергија, као и којим путем она стиже до радијатора.

Ту су се и уверили да је ипак све под контролом, иако делује помало опасно када је све укључено, и да нема бојазни да ће икоме бити хладно ове зиме, јер радници Топлане непрекидно прате на монитору функционисање свих постројења.

Топланци су искористили ову прилику да поразговарају са ученицима о чувању топлотне енергије у њиховим домовима и покажу им како се користе изолационе траке које се лепе на прозоре и врата како би се спречио губитак топлоте, а они сигурно неће заборавити да то пренесу старијима.

Вода се греје кроз велике пећи

Једна од ученица ОШ „Душан Радовић“ је на крају посете Топлани „Исток“ изнела и своје утиске: „Зовем се Ања и овде ми је било јако лепо. Волим што сам дошла у Топлану и видела како настаје грејање. Научила сам овде да се вода греје кроз велике пећи и да после та вода иде до станова и кућа.“

Њен другар из разреда Огњен каже: „Данас сам научио да Топлана греје воду и одређује којом ће брзином да иде до зграда и кућа које греје. А највише су ми се свиделе цеви и пумпе које су нам показали.“

Своје утиске о ономе што су видели на једном од топлотних извора Топлане, ученици су на лицу места и преточили кроз цртеже, а најуспешнији радови на тему „Чувајмо топлоту“ ће бити објављени у часопису за децу „Невен“.

Новосадска топлана позива и остале њихове другаре из других основних школа да се пријаве за учешће у акцији Новосадске топлане Одсеку за спољне односе, на бројеве телефона 4881-291 и 4881-245.