Јавно комунално предузеће „Новосадска топлана“ добитник је Новембарске повеље Новог Сада за 2021. годину за, како се наводи у Одлуци, резултате остварене током 60 година од оснивања и развоја најмодернијег система даљинске енергије, како би Нови Сад имао модеран и ефикасан систем даљинског грејања као кључног чиниоца свеобухватне одрживе енергије Града Новог Сада.

povelja

Новембарска повеља Новог Сада додељује се као друштвено признање за изузетне резултате и достигнућа у области привреде, друштвених и других делатности. Додела Повеље у 2021. години за Новосадску топлану има посебну симболику с обзиром на чињеницу да је Топлана ове године загазила у седму деценију постојања. Повеља долази као признање за вишедецијски предан рад на изградњи, ширењу и модернизацији сложеног система какав је Новосадска топлана.

Топлана је ове године напунила 60 година и прешла је дуг пут од првих парних котлова старе електричне централе до система какав данас познајемо и који се континуирано унапређује. Систем управљања производњом и дистрибуцијом топлотне енергије је у потпуности аутоматизован, примењена је најсавременија управљачка и комуникациона опрема, систем је вођен и надзиран софтверски и динамички управљан у реалном времену, уз изражену бригу о заштити животне средине.

Топлану чине стручни, одговорни и раду предани људи са чврсто изграђеним домаћинским односом према Предузећу. Управо због тога Новембарска повеља, као престижно признање, има посебан значај за сваког појединца у Новосадској топлани, долази као јединствена награда за сваку личну посвећеност да корисницима буде пружена најквалитетнија услуга без обзира на околности с којим се суочавамо и да, самим тим, изнова померамо стандарде квалитета.

Оно што је обележило сваки од наших живота па тако и рад и функционисање Новосадске топлане у претходних годину и по дана је пандемија Корона вируса. Свим расположивим ресурсима борили смо се да све несметано функционише истовремено се учећи новој реалности и животу и раду у ванредним околностима и, упркос свему, Топлана је остала на висини задатка.

Радници Топлане су, и у време великих изазова током трајања борбе против Ковида, радећи даноноћно као да су најбезбрижнија времена, показали спремност да својим професионализмом и стручношћу не изневере високо постављене стандарде квалитета услуга. Топле домове у години највећих неизвесности обезбедили су нам управо ови тихи, „невидљиви“ хероји доброг грејања у Новом Саду. Бринули смо и бринемо о безбедности и здрављу запослених чиме смо сачували и чувамо здравље целокупне заједнице.

И данас, након 60 година рада и постојања, Новосадска топлана спремна је за нове изазове у којима ће да остане препознатљива по квалитету свог рада и пословања и из којих ће изаћи технолошки напреднија и енергетски ефикаснија. Јубилеј који Топлана ове године обележава вредан је не само Предузећу, већ и целом Новом Саду, јер Топлана је неодвојиви део тредиције Града и живота у њему, што најбоље потврђује и уручена Новембарска повеља. 

Новосадска топлана 60 година греје новосадске зиме и наставља да гради мрежу поуздане топлоте за будућа времена и нове генерације.