Адреса
Владимира Николића 1
21000 Нови Сад
Србија

Контакт
Телефон: 420-853, 423-712
Е-mail: osj@nstoplana.rs

ЈКП „Новосадска топлана“ почиње с радовима на реконструкцији и проширењу Топлане
„Север“, у оквиру KfW пројекта „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза
ИВ“ и трилатералног уговора између Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, Града
Новог Сада и Новосадске топлане.

У склопу друге фазе радова, изградиће се грађевински објекат котларнице и котао од 58 MW на природни гас на
Топлани „Север“, а вредност уговорених радова је 1.885.000,00 евра. Рок за завршетак радова је
пет месеци и конзорцијум извођача, на челу са предузећем „ РЕММИНГ “ Д.О.О., чине и „Микро
Контрол“ и „БЕСТ ИЗГРАДЊА“Д.О.О.
Прва фаза радова на реконструкцији и проширењу Топлане „Север“ је завршена 2011. године када је изграђен нови трафо-блок, пумпно постројење и управни део са командном салом, док је овим радовима претходила изградња овезног вода од Топлане „Север“ до Главне разделне станице и „Термоелектране-топлане Нови Сад“. Тиме је обезбеђена сигурност у снабдевању топлотном енергијом, јер су топлане „Југ“ и „Исток“ до тада преузимале део конзума Топлане „Север“. Сада ће Топлана „Север“ покривати своје конзумно подручје, а предвиђени радови ће допринети неопходном унапређењу функционисања техничког система Топлане и значајном побољшању квалитета испоруке топлотне енергије за грејање.

У склопу пројекта рехабилитације даљинских система грејања у Србији, у априлу 2012. године, закључен је трилатерални уговор између Републике Србије, Града Новог Сада и ЈКП „Новосадска топлана“ о обнови и изградњи дела техничког система Предузећа. Трилатерални уговор је закључен на основу споразума о зајму и програма за пројекат „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза ИВ“, који је Република Србија потписала са Немачком развојном банком KfW, 30. септембра 2011. године, а учесници пројекта су 18 топлана у Републици.

Пројекат обнове за који је Новосадска топлана конкурисала обухвата набавку опреме и услуга за рехабилитацију и модернизацију система даљинског грејања. Поред изградње котла од 58 MW на Топлани „Север“, у будућем периоду је планирана изградња циркулационог постројења на Топлани „Исток“ и когенеративног постројења електричне и топлотне снаге од по 10 MW на Топлани „Запад“.

С поштовањем,

Сектор за односе с јавношћу

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *