Navike pojedinaca se teško menjaju i upravo zato edukaciju treba započeti još kod dece najmlađeg uzrasta i razvijati im svest o čuvanju energije.

           JKP „Novosadska toplana“ je, s ciljem približavanja svoje delatnosti najmlađim Novosađanima, 10. decembra 2015. godine, organizovalo posetu učenika drugog razreda Osnovne škole „Ivan Gundulić“ Toplani „Istok“.

           Zajedno sa inženjerima, učenici su obišli postrojenje nedavno obnovljene Toplane „Istok“ i imali priliku da, na mestu gde se proizvodi toplotna energija, nauče kako ona nastaje i na koji način stiže do krajnjih korisnika. Inženjeri Toplane su im, prilagođeno njihovom uzrastu, približili put toplotne energije od kotlova na toplani do toplih radijatora u njihovim domovima.

            Novosadska toplana je, ovom posetom, otpočela akciju „Otvorena vrata Novosadske toplane“ za najmlađe sugrađane. Pored toga što su učenike OŠ „Ivan Gundulić“ edukovali o tome kako Novosadska toplana greje objekte svojih korisnika, inženjeri su razgovarali sa njima i o tome kako se čuva toplota i šta je to energetska efikasnost. U vremenu u kome živimo energija je deficitarna i zbog toga je dragocena, a jedna od mera energetske efikasnosti je i mera čuvanja toplotne energije u stanovima. Navike pojedinaca se teško menjaju i upravo zato edukaciju treba započeti još kod dece najmlađeg uzrasta i razvijati im svest o čuvanju energije.

           Jedna od učenica OŠ „Ivan Gundulić“, koja je posetila Toplanu, na kraju obilaska nam je rekla: „Zovem se Lenka i danas sam saznala kako vruća voda dolazi do naših  radijatora i kako oni postaju topli. Sviđa mi se ovde i najinteresntnije su mi ove velike cevi kojih ima puno i koje pomažu da se greje voda.“

          Svoje utiske o onome što su  naučili na Toplani „Istok“, učenici Osnovne škole „Ivan Gundulić“ će iskazati kroz crteže na temu „Moj topao dom“. Najuspešniji će biti objavljeni u časopisu za decu „Neven“ i na sajtu Novosadske toplane, a akcija „Otvorena vrata Novosadske toplane“ će se nastaviti.