Učenici VI razreda OŠ „Miloš Crnjanski“ su 11. februara 2016. godine, posetili Toplotni izvor „Sever“ u okviru akcije „Otvorena vrata Novosadske toplane“. Zajedno sa inženjerima Novosadske toplane su obišli postrojenje rekonstruisanog i proširenog toplotnog izvora u severnom delu grada i tom prilikom upotpunili svoje znanje o energiji. POSETA UČENIKA OŠ „MILOŠ CRNjANSKI TOPLOTNOM IZVORU „SEVER“ Tokom razgovora o energetskoj efikasnosti, učenicima je predočeno da se energetska efikasnost nikako ne posmatra kao štednja energije, jer štednja podrazumeva odricanja, dok je efikasna upotreba energije prvenstveno stvar svesti ljudi i njihove volje za promenom ustaljenih navika i primene nekih od energetski delotvornijih rešenja, kao što je dobra izolacija u domovima. Kako sačuvati toplotnu energiju primenom izolacionih traka, učenicima su demonstrirali Toplanci na licu mesta. Nakon obilaska postrojenja, učenici su izneli svoje utiske o novim saznanjima, a oni koji su se prepoznali na radnim zadacima u pogonu, izneli i svoje želje da nastave školovanje u nekoj od stručnih škola ili fakulteta kako bi jednog dana bili deo tima Novosadske toplane.

Ognjen, jedan od učenika zadovoljan posetom, izneo je i svoj najjači utisak: „Videli smo stari kotao, kako je bilo pre dve godine – godinu, i videli smo novi kotao“. On je sve drugačije zamišljao: „Mislio sam onako, neka velika kula i da isparava nešto, neki dim“, dodajući da je mnogo toga znao o Toplani i pre posete, ali da mu je bilo lepo i da bi voleo da  opet dođe.
Njegova drugarica Milica kaže da su iz tehničkog već učili nešto o energiji, ali da je danas ipak još nešto naučila: „Bilo je super, i iskreno, zamišljala sam drugačije. Mislila sam da ćemo samo sedeti u jednoj prostoriji, a baš mi se dopada što smo sve obišli“. Milici je sada, kako kaže, potpuno jasno kako toplota dolazi do radijatora i ne bi imala ništa protiv da dođe opet.

Tijana i Anđela su takođe želele da izraze zadovoljstvo povodom obilaska Toplotnog izvora „Sever“. „Pogledali smo svakakve mašine, gledali smo kako to sve radi i sve nam je objašnjeno. Sada mi je mnogo jasnije kako radi grejanje“, u dahu je rekla Tijana, dodavši da misli da je odlično što su imali priliku da sve vide uživo. Anđela je sve zamislila baš onako kako i izgleda: „Uglavnom sam sve već znala, ali sada mi je još jasnije kada sam sve videla“.